Intimna nega za žene Ostavite komentar

Iako su žene sklone da međusobno dele savete i iskustva o različitim temama, pa i nezi različitih delova tela, nekako je intimna regija tema koja je zapostavljena i o kojoj se ne priča tako često. Jedan od razloga za to jeste da je intima i intimna higijena za mnoge još uvek tabu tema o kojoj se ne priča rado i sa bilo kim. Međutim, intimna nega žena, pa i muškaraca, trebalo bi da bude i te kako pitanje kome treba posvetiti pažnju i razmenjivati iskustva, jer neznanje često može dovesti do različitih vaginalnih infekcija i drugih intimnih problema!

Intimna higijena je vrlo važna kako za žene, tako i za muškarce, jer je održavanje čistoće i generalno intimna nega osnova za zdravlje intimnih delova tela, kao i način da se osećate sveže, prijatno i poželjno u svakom momentu. Intimna higijena za žene treba da bude posebno važna tema, jer nepravilno održavanje nege ovih delova tela može da dovedu do različitih vaginalnih infekcija, koje ne samo da ugrožavaju vaše zdravlje i utiču nepovoljno na želju za seksom i doživljavanje orgazma, već mogu da izazovu i neplodnost!

Ako naše svakodnevne navike, kada je intimna regija u pitanju, nisu dobre – šanse za infekcije i druge komplikacije se povećavaju. Što je najgore od svega, za mnoge stvari nismo ni svesni da negativno utiču na zdravlje vagine. Zato, ukoliko primetite bilo kakvu promenu u intimnoj regiji, kao što je promena u mirisu, boji i izgledu prirodnog sekreta, suvoću vagine i slično, najbolje je da posetite ginekologa i osim što ćete verovatno dobiti terapiju za svoj problem, bilo bi dobro da se posavetujete u vezi sa tim kakva je intimna nega najbolja za vas, odnosno koja sredstva za intimnu negu treba da postanu vaša rutina kada je intimna higijena u pitanju. Mi vam prenosimo neke od saveta koji će pomoći da vaša intimna regija bude uvek zdrava i negovana!

 

Intimna regija – kako vaginu održati čistom, negovanom i zdravom?

Poseta ginekologu jednom godišnje radi redovnog pregleda i kontrole se podrazumeva i tu nema mesta za izgovore i zaborav! Međutim, ukoliko primetite određene promene u vaginalnom sekretu, kao i na samoj vagini – nemojte čekati redovan pregled, već se ginekologu obratite odmah! Kao što brinete o svim drugim delovima tela, tako posebnu pažnju treba posvetiti i intimnim delovima tela, u suprotnom rizikujete svoje zdravlje!

Treba da znate da su promene u vaginalnoj mikroflori jedan od uzroka mnogih infekcija i upala, kao i polnih bolesti. S obzirom da su laktobakterije zaslužne za lučenje mlečne kiseline u vagini, odnosno njenu ph vrednost (kiselost), svaka promena kiselosti dovodi do stvaranja prostora za prodiranje drugih mikroorganizama i narušavanja zdravlja vagine.
Prirodna ph vrednost vagine je 3,3, a ona može biti narušena npr. ukoliko sapunica često dolazi u dodir sa unutrašnošću vagine. Zato bi na prvom mestu trebalo da obratite pažnju na to koja sredstva za intimnu negu koristite i znajte da su sva sredstva za intimnu negu koja služe za pranje gotovo isključivo za spoljašnju upotrebu.

Najbolja sredstva za intimnu negu žena su ona koja imaju oznaku 3,8 ph – 4,5 ph i sadrže biljne ekstrakte koji ne nadražuju sluzokožu, kao što je Dr. Wolff Vagisan intimate wash lotion – blagi lostion za intimno pranje spoljašnje genitalne regije sa ekstraktom kamilice koji sprečava nadraženost kože i infekcije, te održava prirodni zaštitni kiseli sloj vagine. Ovaj losion za intimno pranje može da se koristi svakodnevno, bezbedan je i u trudnoći, a takođe pogodan i tokom lečenja vaginalnih infekcija.

Prlikom brisanja i pranja, žene treba da vode računa o tome da pokreti ruku, kao i mlaz vode, uvek budu odozgo na dole, jer u suprotnom rizikujete da mikroorganizmi koji postoje oko analnog otvora dođu u dodir sa sluzokožom vagine. Takođe, vaginalni otvor ne sme biti izložen direktno jakom pritisku vode, kako se ne bi uništio prirodni zaštitni sloj vagine.
Tokom menstruacije intimna regija podložnija je infekcijama, s obzirom da se ph vrednost tada prirodno povećava. Zato ulosci treba redovno da se menjaju tj. bar 5 puta na dan, a tamponi i češće na 2-4 sata i nikako ih ne stavljajte noću. Ulosci treba da su od prirodnih materijala, a u tim danima se ne preporučuje kupanje u kadi i javnim kupalištima, kao i polni odnosi. Ukoliko imate vaginalnu upalu ili infekciju, ulosci treba da se menjaju i češće, dok tampone privremeno treba da izbacite iz upotrebe ako ih koristite.

Ukoliko ste sklone vaginalnim infekcijama, preventivno možete koristiti vaginalne tablete sa mlečnom kiselinom, a jedne od njih su Dr. Wolff Vagisan vaginalete koje održavaju i regulišu prirodnu ph vrednost vagine, a moguće ih je koristiti tokom trudnoće i dojenja. Takođe, znajte i sledeće: dnevni ulosci nisu pogodni za svakodnevnu upotrebu, jer koža ne može da diše, stvara se zatvorena, topla sredina i time omogućava razvoj bakterija. Najbolje je koristiti pamučni donji veš, a odeća ne treba da bude preuska. Pre i nakon seksualnih odnosa preporučuje se tuširanje, a ukoliko trenirate – nakon treninga se što pre istuširajte i promenite donji veš.

Za dame koje imaju problem sa suvoćom vagine, Dr. Wolff Vagisan hidratantni krem može biti spas, jer ima dodatak mlečne kiseline koja pomaže u očuvanju prirodne pH vrednosti vagine. Krema se koristi i za olakšavanje seksualnih odnosa, ne sadrži hormone i zbog toga je mogu koristiti i žene koje primaju hormonsku terapiju.

Iako na tržištu postoje brojna sredstva za intimnu negu, pre nego što počnete sa njihovom upotrebom – pogledajte da li imaju pogodnu pH vrednost, da li su na bazi biljnih ekstrakata i prirodnih sastojaka, jer samo tako će vaša intimna nega biti na odgovarajućem nivou. Intimna higijena ne treba da bude tabu tema i o njoj pričajte slobodno, baš kao i o nezi bilo kog drugog dela tela. Jer, zdravlje uvek treba da je na prvom mestu!

Ostavite odgovor