Kako sprečiti opadanje kose kod zena? Ostavite komentar

Kosa i frizura mnogim ženama predstavljaju neke od najbitnijih stvari i aduta kada je lepota u pitanju, pa zato i ne čudi da je upravo svakodnevna nega zenske kose nezaobilazna, što pogotovo važi ako se suočavate sa problemom kakav je suva i ostecena kosa. Proleće je pravo vreme da osvežite ili promenite njen izgled, ali ono što nam ovo doba godine još donosi jeste i pojačano opadanje kose. Kod zena ono može imati različite uzroke, ali je važno da prepoznate kada treba za savet da se obratite dermatologu!

Izgled kose može da otkrije mnogo toga o nama. Ne samo da frizurom odajemo na neki način svoj karakter i ukus, već nam njeno stanje govori koliko pažnje i brige posvećujemo kada je nega zenske kose u pitanju, a takođe može da otkrije i određene poremećaje i bolesti. Ostecena kosa jasan je znak da joj nedostaje hidratacija i kvalitetnija nega, a ukoliko ste primetili da vaša kosa pojačano opada i proređuje se – to može biti rezultat različitih faktora.

Opadanje kose kod zena i muškaraca je prirodan proces usled kojeg dolazi do menjanja dlake i normalno je da tokom dana opadne od 50 – 100 vlasi. Međutim, ako iznenada primetite preterano opadanje kose, kod zena je mogući uzrok nepravilna nega zenske kose, stres i neadekvatan način života, mada je to najčešće hormonski disbalans koji se dešava u trudnoći i menopauzi, a može biti i genetski poremećaj koji je kod žena uočljiv već u ranim dvadesetim godinama, kao i rezultat određenih zdravstvenih problema. U svakom slučaju, najbolje je da zakažete pregled kod dermatologa, koji će ispitati sve moguće razloge za pojavu ovog problema, te vam prepisati određenu terapiju i dati savete koji mogu sprečiti proređenost ili čak gubitak kose (što je kod žena redak slučaj)!

Ono što uglavnom važi za sve u životu jeste da ako znate da postoje određene predispozicije za pojavu problema – delujte preventivno i pokušajte sprečiti da do problema uopšte dođe! Ovo pravilo naravno važi i za opadanje kose kod zena, pa su sampon za rast kose, kao i drugi preparati za rast kose veoma važan deo kada je preventivna nega zenske kose u pitanju, jer je zdrav koren dlake presudan za sjajnu i bujnu kosu!

 

Zašto je bitno uvrstiti sampon za rast kose i druge slične proizvode kada uđete u 40-e godine?

Ženska kosa tj. njen koren je zaštićen estrogenom, ali ova zaštita slabi tokom godina, a naročito u menopauzi kada je pojačan uticaj testosterona, što dovodi do pojave tankih vlasi i proređivanja kose, te je u ovom periodu opadanje kose kod zena najčešće uočljivo. Međutim, različiti preparati za rast kose mogu uticati na zaštitu korena kose, a jedan od njih jeste sampon za rast kose na bazi kofeina koji sprečava štetna dejstva muških hormona i preventivno deluje na opadanje kose kod zena, budući da produžava ciklus rasta dlaka.

Upravo time su se vodili stručnjaci nemačke kompanije Dr Wolff koji su stvorili liniju proizvoda za žene koji pružaju ne samo higijenu i oblikovanje, već joj obezbeđuju i zaštitu od preranog opadanja kose – Plantur 21 i Plantur 39. Ovi preparati za rast kose su na bazi fito-kofeinskog kompleksa, te sprečavaju slabljenje kose i njeno opadanje usled pojačanog dejstva hormona. Razlika u ovim kolekcijama jeste u tome što je Plantur 21 namenjen za dame koje se u mlađim godinama suočavaju sa problemom preteranog opadanja kose, te je Plantur 21 sampon za rast kose idealan kako bi se na vreme delovalo protiv njenog gubitka. Osim što sadrži nutri-kofeinski kompleks koji je zadužen za aktiviranje korena kose, sadrži i biotin koji podstiče njen rast i utiče na energetski balans u korenu dlake, cink koji kosi pruža zdrav rast, kao i kalcijum i magnezijum koji jačaju njen koren. Takođe, ovaj sampon za rast kose ima u sebi i regenerator koji će omekšati i dati volumen vašoj kosi, a mogu ga koristiti i dame čija je ostecena kosa, pa i one koje imaju ofarbanu kosu.

Kada je u pitanju linija Plantur 39, ona sadrži aktivne sastojke koji dolaze do folikula dlake i deluju već nakon dva minuta. U ponudi su različiti preparati za rast kose i to:

 

  • Plantur 39 fitokofeinski šampon za farbanu kosu – za žene koje imaju problem opadanja kose u menopauzi. Sadrži fitoestrogene i kofeinski kompleks – aktivne sastojke koji jačaju koren dlake i utiču na sprečavanje opadanja kose, dok ekstrakst pšenice i vitamin B5 čine hranljive sastojke i vraćaju farbanoj kosi mekoću i sjaj;
  • Plantur 39 kofeinski sampon za rast kose – krta, lomljiva i ostecena kosa koja opada zahteva poseban tretman, te je nega zenske kose ovim šamponom savršena s obzirom da sadrži kofein i fitoestrogene koji deluju protiv daljeg opadanja kose, dok će hranljivi sastojci regenerisati kosu iz korena;
  • Plantur 39 fitoproteinski tonik – ženama u menopauzi kosa postaje lošijeg kvaliteta, slabi i gubi gustinu odnosno brže opada usled hormonskih promena, pa je zato upotreba tonika preporučljiva za intenzivnu regeneraciju, jačanje korena kose i sprečavanje daljeg opadanja dajući joj novu neophodnu energiju za podsticanje rasta kose. Koristi se jednom dnevno uz nežnu masažu glave, ne ispira se, a u kombinaciji sa Plantur 39 šamponima daje najbolje efekte!

Nasledni faktor i prirodne hormonske promene poput menopauze ne možemo promeniti, ali možemo delovati preventivno. Tretmani koje pružaju preparati za rast kose, poput linije Dr Wolff Plantur 39 i Plantur 21, treba da se upotrebljavaju najmanje dva-tri meseca, jer je to najmanji vremenski period tokom kojeg koren dlake može da se obnovi. Osim ovih tretmana, trudite se da uvrstite što zdravije namirnice u ishranu, klonite se stresa i drugih faktora koji mogu uticati na prerano opadanje kose kod zena i naravno birajte kvalitetne proizvode kada je nega zenske kose u pitanju!

Ostavite odgovor