Dnevna nega lica – ritualima do lepote

Što je koža mlađa, to ima veću sposobnost za regeneraciju, elastičnija je i u mogućnosti da izvrši proizvodnju veće količine kolagena koji je zaslužan za njen zategnut izgled. Međutim, usled neminovnog procesa starenja prirodno dolazi do smanjenja ovih sposobnosti, te se susrećemo sa pojavom linija i bora, opuštenom kožom, pa čak i pigmentacijama. Još ako na prirodne faktore utičemo i posredno negativno, u smislu da vodimo nezdrav i poročan život, preterano kožu izlažemo suncu, ne vodimo računa o adekvatnom negovanju i slično – rizikujemo da nam se vrlo rano pojave prvi znaci starenja! Bore se mogu pojaviti i u ranim dvadesetim godinama, ako ne obraćamo dovoljno pažnje na svoju kožu, tj.njenu negu. Zato je bitno na vreme početi sa zdravim životnim navikama i obezbediti negu lica i tela kako spolja, tako i iznutra.

Što se tiče spoljne nege, prvi i osnovni koraka koji utiče na lepotu jeste čišćenje lica. Za ovaj korak potrebno vam je određeno sredstvo kao što je pena za ciscenje lica, kojih na tržištu ima mnogo, a uglavnom su prilagođene svim tipovima kože. Ipak, možda imate osetljivu i reaktivnu kožu, pa će vam neka pena za ciscenje lica odgovarati više nego druge, tako da je u moru proizvoda potrebno pronaći onaj koji će za vas najbolji kada je čišćenje lica u pitanju. Pena za ciscenje lica će ukloniti sve nečistoće, pojedine su pogodne čak i za skidanje šminke. Čišćenje lica je neophodno raditi i ujutro i uveče, a ovo će pripremiti kožu lica za sve što posle toga sledi.

Zbog čega je važno čišćenje lica?

U toku dana različiti spoljašnji faktori utiču na izgled naše kože, pa ukoliko nedovoljno pažnje posvećujemo njenoj nezi – možemo da je oštetimo i time narušimo celokupan izgled, pa i zdravlje. Pod spoljašnjim faktorima mislimo na znojenje, prašinu, vetar, izlaganje suncu, pa i šminku i sve drugo što dolazi u dodir sa našom kožom. Zatim, na njen izgled utiče i unos tečnosti odnosno vode, ishrana, stres, alkohol, cigarete, ... Sve ovo utiče na začepljenje pora, pojavu bubuljica, mitesera, dehidrataciju kože, kao i pojavu bora na licu. Jeste da i genetika igra bitnu ulogu u svemu, međutim nije jedina na koju treba da obratimo pažnju.

Da bismo sprečili preranu pojavu znakova starenja, za početak je neophodno ukloniti svu prljavštinu koja se nakupi tokom dana i noći na našem licu. Čišćenje lica utiče i na bolje upijanje drugih sastojaka za negu kože, što dovodi i do dugovečnije glatkog, zategnutog i nežnog lica i zato ovaj korak ne smete preskočiti u vašoj rutini nege i ritualima lepote!

Pena za ciscenje lica najbolje će ukloniti ove nečistoće, a pri tom neće isušiti vašu kožu kao npr. sapun. Neke od kvalitetnijih pena za ciscenje lica su:

Exfoliating wash – pogodna za sve tipove kože, čak i one najosetljivije, za nežno uklanjanje izumrlih ćelija i poboljšanje teksture kože. Njene aktivne supstance podstiču obnavljanje epidermusa, a sastojci poput ekstrakta aloe vere, ruzmarina, kamilice i krastavca obezbeđuju koži hidriranost i pružaju umirenje;

Foaming Glycolic wash – sadrži laktobionsku i glikolnu kiselinu, te ova pena za ciscenje lica osim za besprekorno čišćenje lica služi i za blagu eksfolijaciju odnosno uklanjanje mrtvog sloja kože, smanjenje pora i regulisanje pH vrednosti kože;

Endocare Aquafoam – nežna pena za ciscenje lica ukloniće svu šminku i ostale nečistoće, a deluje i na obnavljanje ćelija, podsticanje proizvodnje kolagena, vraćanje elastičnosti i detoksikaciju kože. S obzirom da je na bazi biljnih ekstrakata i izotonične morske vode koja je bogata različitim mineralima, pogodna je i za reaktivne i osetljive tipove kože.

Koje su najbolje kreme za lice i serumi za lice koji se koriste za dnevnu negu?

Što se tiče rituala za dnevnu negu lica, nakon umivanja i prvobitnog uklanjanja nečistoća nekom od pena za ciscenje lica, možete upotrebiti i neki od tonika za lice koji će dodatno očistiti, umiriti i tonirati vašu kožu. Nakon toga, ako imate određeni problem, želite da pojačate funkcije kože ili su vam na licu već vidljive bore - specifični tretmani za lice mogu vam pomoći u rešenju ovih problema! Tretmani za lice mogu da se rade kako u kućnim uslovima, tako i u kozmetičkim salonima i specijalizovanim centrima za negu, a u tu svrhu koristiće vam različiti serumi za lice.

U zavisnosti od toga koji problem želite da rešite, serumi za lice treba da sadrže određene supstance. Tretmani za lice na bazi antioksidanasa učiniće da koža obnovi svoju strukturu, postane zategnutija i ojača svoju odbrambenu ulogu. Serumi za lice koji imaju ovakvo dejstvo su Line Smooth Antioxidant sa 6 različitih antioksidanata; zatim Vespera Bionic serum sa AHA i PHA kompleksom, ekstraktom algi, laktobionskom kiselinom, glukonolaktonom i multuvitaminskom formulom koji zajedno utiču i na obnavljanje ćelija, otklanjanje bora, te vraćanje sjaja koži i ujednačavanje tena; kao i mnogi drugi serumi za lice.

Kada su u pitanju najbolje kreme za lice za dnevnu negu, one se nanose posle čišćenja i toniranja, kao i nakon seruma. One treba da hidriraju kožu i pruže joj zaštitu od sunca, te najbolje kreme za lice za dnevnu negu obavezno treba da sadrže i SPF faktor! Takođe, najbolje kreme za lice su one koje su prilagođene vašem tipu kože, a uz to imaju i sastojke koji pružaju određene dodatne efekte poput antiaginga, zaštite od različitih spoljašnjih uticaja, pročišćavanje tena,… Takve su npr. Essential Daily Defense Creme SPF 20 i Ultra Daytime Smoothing Cream sa prirodnim kiselinama, biljnim ekstraktima i antioksidansima; Matrix Support dnevni regenerativni krem SPF 30 koji ima dodatno i sastojke za stimulaciju sinteze kolagena, obnavljanje strukturu kože, zatezanje i vraćanje tonusa; kao i  High Potency Cream sa vitaminom E, glikolnom i laktobionskom kiselinom koji utiču na brzo smanjenje vidljivosti bora, što je posebno važno damama u zrelijim godinama. Kada ispoštujete sve korake za dnevnu negu lica – lepota je neizostavna!

Više saveta o nezi lica i tela, potražite na www.negujse.rs.

« Nazad
© Developed by CommerceLab