Sredstva za intimnu higijenu za vraćanje ravnoteže vaginalne flore Ostavite komentar

Intimna nega odnosno očuvanje ravnoteže vaginalne flore treba da bude prioritet svake žene i njenog genitalnog zdravlja. Možda se čini da ovo nije teško, ali različiti faktori mogu uticati na disbalans vaginalne flore. Time se povećava mogućnost za razvoj gljivica i bakterija odnosno vaginalne infekcije! Na ovo možete delovati i preventivno, a u tu svrhu mogu vam koristiti različiti preparati poput krema za vaginu i vaginaleta sa mlečnom kiselinom, kao i druga sredstva za intimnu higijenu.

Intimna nega žene podrazumeva spoljašnje i unutrašnje očuvanje higijene i zdravlja vagine kako bi se održala prirodna ravnoteža vaginalne flore i sprečilo prodiranje patogenih mikroorganizama koji uzrokuju nelagode u vaginalnom delu. U ovom smislu, važno je voditi računa o kiselosti zaštitnog filma vagine koju održavaju dobre bakterije – laktobacili. Oni proizvode mlečnu kiselinu i stvaraju za sebe pogodnu, optimalnu kiselu vaginalnu pH vrednost koja iznosi od 3,8 – 4,4. U ovoj sredini bakterije se teško razmnožavaju, pa laktobacili predstavljaju prirodnu zaštitu odnosno odbrambeni mehanizam vagine od različitih infekcija.

Možda mislite da previše higijene ne može da škodi, ali to nije tačno! Ako niste znali – problemi u genitalnoj regiji mogu nastati kako u slučaju nedovoljne, tako i preterane higijene genitalne regije! A zašto je to tako i šta možete učiniti kada je vaša intimna nega u pitanju?

Naime, ukoliko previše često i nepravilno upotrebljavate intimni gel , koristite neadekvatna sredstva za intimnu higijenu ili pak ispirate vaginu iznutra, prirodna vaginalna flora može da se naruši. Tako se proizvodnja laktobacila smanjuje, pH vrednost vagine raste i stvara se pogodno tlo za razvoj bakterija i gljivica koje uzrokuju svrab, peckanje, pojačan sekret i druge simptome vaginalnih infekcija. Takođe, potrebno je izbegavati jak mlaz vode usmeren ka intimnoj zoni, unutrašnje ispiranje vagine, sprejeve za intimnu negu, alkalne sapune, gel za tuširanje i intimni gel koji sadrži agresivne supstance, kao i brisanje intimne regije vlažnim maramicama.

Intimna nega treba da se svede na korišćenje tople vode i blagog sredstva za intimnu higijenu koji neće ukloniti lipide i koji će održati prirodnu pH vrednost vagine. Jedan od njih je Vagisan Losion za intimno pranje spoljašnjeg dela vagine koji se koristi 1 – 2 puta dnevno, a generalno svaki intimni gel i sredstva za intimnu higijenu namenjena su za spoljašnju upotrebu . Ovaj losion sa mlečnom kiselinom i ekstraktom kamilice održava i obnavlja prirodnu kiselost zaštitnog filma vagine, umiruje kožu i obezbeđuje joj glatkoću, te sprečava iritacije i infekcije. Pogodan je za sve uzraste, trudnice, a koristi se i tokom lečenja vaginalnih infekcija.

 

Neravnoteža vaginale flore i uzroci vaginalnih infekcija

Ako disbalans vaginalne flore ne lečite, to može dovesti do infekcija. Ovo uzrokuje promena kiselosti vagine, što možete sprečiti korišćenjem krema za vaginu za obnovu vaginalne flore, a vagitorije sa mlečnom kiselinom možete koristiti i preventivno za očuvanje vaginalne flore. Osim neadekvatne i preterane higijene, faktori koji utiču na disbalans vaginalne flore su:

 

  • Upotreba antibiotika – oni mogu da unište laktobacile, što za posledicu ima to da se bakterije i gljivice mogu raširiti i dovesti do razičitih komplikacija;
  • Hormonske promene – tokom trudnoće, dojenja, korišćenja kontraceptivnih pilula, menopauze i sličnih životnih okolnosti;
  • Narušen imuni sistem – usled stresa, zaraznih bolesti, psihičkog naprezanja, itd;
  • Unutrašnje ispiranje vagine – sredstva za intimnu higijenu na bazi sapuna nisu korisna ukoliko ih upotrebljavate pogrešno, jer ćete uništiti laktobacile i iritirati sluzokožu vagine;
  • Alkalne telesne tečnosti – krv, semena tečnost (sperma), plodova voda i vaginalni odliv nakon porođaja imaju veći pH, te povećavaju i pH vrednost vagine. Kada je vagina zdrava, mlečna kiselina izjednačava pH vrednosti alkalnih tečnosti i neće doći do poremećaja, ali ako je vaginalna flora oslabljena ili u disbalansu – dolazi do porasta patogena i povećane mogućnosti vaginalih infekcija.

 

Koja krema za vaginu i vaginalete su korisni za intimnu negu žena?

Ukoliko ste sklone vaginalnim iritacijama i infekcijama ili želite da se osećate sigurno i negovano, preventivno korišćenje krema za vaginu sa mlečnom kiselinom koje će zaštititi i omekšati kožu vagine mogu biti dobro rešenje. Jedna od njih je Vagisan krema MoistCream – hidratantna Vagisan krema bez hormona, na bazi vode, sa lipidima, a deluje protiv suvoće vagine uzrokovane različitim faktorima. Vagisan krema za vaginu pruža dvostruke efekte na vaginalno i spoljašnje genitalno područje čineći ih gipkim, obezbeđujući umirenje i vlažnost. Vagisan krema pogodna je da se koristi i uz hormonske terapije, vaginalete sa hormonima ili neki drugi probiotik za vaginu, čak i pre seksualnih odnosa, a mogu je koristiti i trudnice i dojilje.

Vagitorije sa mlečnom kiselinom su korisne za sprečavanje iritacija i infekcija vagine. Neke od njih su Vagisan vaginalete sa mlečnom kiselinom i natrijum laktatom obezbediće zdravu vaginalnu sredinu, očuvati ili obnoviti njenu floru i ublažiti efekte alkalnih telesnih tečnosti, te ih možete koristiti preventivno radi regulisanja kiselosti. Ove vaginalete ne sadrže masne sastojke koji su osetljivi na toplotu, a možete ga koristiti i tokom trudnoće i dojenja, čak i dugoročno.

Iako je intimna nega žena takva da mnogo toga možete samostalno sprečiti i lečiti, za određene tegobe ipak je potrebno javiti se ginekologu i ispitati konkretnije uzroke.

Ostavite odgovor