Topikalna zaštita od sunca za masnu i mešovitu kožu Leave a comment

Možda mislite da vašoj koži koja je masnog ili mešovitog tipa nisu potrebne dodatne kreme za sunčanje, jer ćete tako uticati na još veće lučenje sebuma? Međutim, svakom tipu kože je zaštita od sunca preko potrebna, pogotovo u letnjim danima kada smo više izloženi zračenjem sunca. Ono što možete učiniti kako biste izbegli dodatno stvaranje nepravilnosti na koži jeste to da vaši preparati za suncanje budu nemasne formule odnosno prilagođeni masnoj i mešovitoj koži, uz obavezan visok zastitni faktor!

Znamo da bez sunca ne mogu ni biljke ni životinje ni ljudi. Ono nam pruža dobro raspoloženje, utiče na proizvodnju vitramina D, poboljšava cirkulaciju, utiče na ubrzanje metabolizma… Ipak, osim ovih pozitivnih uticaja, sunčevi zraci odnosno preterana izloženost suncu može da dovede do različitih problema i oštećenja kože ukoliko je nismo zaštitili na odgovarajuć način. Pod ovim podrazumevamo zaštitnu odeću, šešire ili kačkete, naočare sa staklima koja štite od zračenja, kao i najbolje kreme za suncanje – one koje će vas zaštititi ne samo od UVA i UVB zraka, već i od infrared zračenja, kao i od vidljive sunčeve svetlosti visoke energije odnosno HEVIS zraka, a da su uz to prilagođene vašem tipu kože.

 

Svaki spektar sunčevog zračenja može da ima negativan uticaj na kožu ukoliko preparati za suncanje nisu deo vaše rutine, a najviše stradaju lice, dekolte i ruke s obzirom da su ovi delovi tela najizloženiji suncu. Prethodno pomenuti HEVIS zraci vidljivi su golim okom i prisutni tokom cele godine, a stvaraju slobodne radikale koji utiču na različite promene na koži, te je potrebno koristiti kreme koje imaju zastitni faktor čak i kada sunce nije vidljivo i jako. Međutim, ultravioletni zraci su glavni krivci za oštećenje kože ukoliko nismo koristili odgovarajuće kreme za sunčanje! UVA zraci su ti koji prodiru u dublje slojeve kože i oštećuju njena vlakna, te utiču na prerano starenje, ali i pojavu malignih oboljenja kože. S druge strane, UVB zraci mogu da prouzrokuju opekotine različitog stepena, te slabljenje imuniteta, što takođe može imati katastrofalne posledice po vaš organizam.

Čak i bez kreme za sunčanje, koža ima svoj prirodni odbrambeni mehanizam – proizvodi melanin koji utiče na tamnjenje kože, ali ukoliko ste bili preterano izloženi suncu na vašoj koži se mogu pojaviti i hiperpigmentacije, sunčane pege, bore, fotodermatoza odnosno alergija na sunce, kao i druge promene na koži. Ovim promenama podložni su svi tipovi kože, pa je tako zaštita od sunca podjednako neophodna i masnoj i mešovitoj koži!

 

Koje su najbolje kreme za suncanje za masnu i mešovitu kožu?

Kada govorimo o masnoj, to je onaj tip kože koji ćete prepoznati po zadebljaloj strukturi, porama koje su proširene, odlukuje je masan i sjajan odsjaj i umoran izgled lica, kao posledica preteranog lučenja masnoća odnosno sebuma, a ovo utiče na čestu pojavu akni, bubuljica i misetera. Mešovita koža je, kao što joj ime kaže – kombinacija masnog tipa kože najčešće u tzv.T-zoni (čelo, nos, brada) i s druge strane normalne do suve kože na obrazima. Iako ove tipove kože odlikuje višak sebuma, ona takođe nije pošteđena od negativnog dejstva sunčevih zraka, te su joj potrebni preparati za suncanje koji su laganije teksture. To su takođe kreme koje imaju visok zastitni faktor, samo nisu „teške“ i masne i neće opteretiti vaše lice, te dovesti do još većeg lučenja masnoća na licu i telu!

Neke najbolje kreme za suncanje sadrže supstance koje će vašu kožu zaštititi od svih oblika zračenja – UVA, UVB, IR-A i HEVIS vidljivog dela spektra zračenja. Takvi su upravo preparati za sunčanje i kreme za sunčanje iz kolekcije Heliocare 360°, a među njima:

 

  • Heliocare 360° airgel SPF 50+ zaštita od sunca – inovativne airgel teksture koja je meka i transparentna, te je pogodan za sve tipove kože, a kombinacija filtera, BioShield i Fernblock sistema obezbediće vam antioksidantnu zaštitu i sprečiti fotooštećenja;
  • Heliocare 360° fluid krem SPF 50+ zaštita od sunca – sa visokom fotoimunoprotekcijom, inovativne ultra lagane fluid krem strukture, te je prilagođen za sve tipove kože, ne sadrži alkohol ni paraben, nekomedogen je, a pruža kompletnu zaštitu od svih oblika sunčevog zračenja;
  • Heliocare 360° Mineral SPF 50+ zaštita od sunca – vodootporna krema, ujednačeno se nanosi i brzo upija, ima visok zastitni faktor i jedinstvenu 100 % mineralnu, fluidnu formulaciju pogodnu za sve tipove kože, a posebno za osetljivu i netolerantnu kožu, s obzirom da ne sadrži hemijske filtere, a daje koži mat efekat.

 

Kada su u pitanju najbolje kreme za suncanje posebno formulisane za masnu i mešovitu kožu, a koje takođe imaju visok zastitni faktor, tu su:

 

Svi ovi preparati za suncanje najbolje će vas zaštititi ako ih koristite nekoliko puta u toku dana. Proizvode nanesite na kožu pre izlaganja suncu, a obavezno i svaki put nakon znojenja i plivanja. Da bi zaštita od sunca bila potpuna, veoma je važna i ishrana, odnosno trudite se da u organizam unesete dovoljne količine vitamina, minerala, antioksidanse i sve druge sastojke koji će vam pružiti unutrašnju zaštitu i dobar imunitet, kako bi koža mogla i sama prirodno da se odbrani od svih štetnih uticaja! Unos dovoljne količine vode u organizam se podrazumeva.

Ostavite odgovor