Važnost intimne nege i odabira adekvatnog sredstva za intimnu negu Ostavite komentar

Kada se govori o higijeni, obično se misli na higijenu lica i tela. Malo ko pod ovim terminom podrazumeva i intimnu higijenu, jer je to tema o kojoj obično ne pričamo često, iako je podjednako bitna za zdravlje i lepotu. Ukoliko do sada niste obraćali posebno pažnju na intimnu regiju, nakon ovih saznanja ćete sigurno promeniti stav i spoznati važnost intimne higijene.

Da li možete da se pohvalite redovnom i pravilnom negom intimnih delova tela i da li ste spremni da o tome govorite kao o bilo kojoj drugoj temi? Većina nas na pomen intimne higijene skriva pogled, crveni i stidljivo odgovara, iako je ovo pitanje veoma važno za zdravlje kako žena tako i muškaraca. Kao što u vašoj dnevnoj rutini nega lica i tela zauzimaju posebno mesto, tako bi i intimna nega trebalo da uđe u vaš svakodnevni ritual, jer pomaže očuvanju zdrave genitalne regije, pa time i celokupnog organizma.

Kada je u pitanju intimna higijena, veoma je važno da se očuva mikrobiološka ravnoteža genitalne regije. Usled toga, moraju da se poštuju određena pravila, jer u suprotnom možete sebi napraviti problem! Ovo posebno važi za žene, jer je ženska intimna regija osetljivija, te podložnija različitim infekcijama. A zašto je to tako i šta možemo preduzeti po tom pitanju?

 

Šta podrazumeva pravilna intimna higijena i da li je potrebno koristiti sredstva za intimnu negu?

Promene u intimnoj regiji nastaju još u pubertetu, kada se pojavljuje i lučenje sekreta čija boja, količina i miris zavise od toga u kom ste periodu ciklusa. U vagini odnosno vaginalnoj flori prisutne su brojne gljivice i bakterije koje, ukoliko se ne poremeti vaginalna ravnoteža, ne izazivaju bilo kakve poteškoće niti bolesti. Za vaginalnu ravnotežu najvažniji su laktobacili koji stvaraju mlečnu kiselinu, zaslužnu za održanje pH vrednosti vagine.

Svaka žena ima svoju mikrobiološku ravnotežu, a ako se ona promeni – može da se javi pojačan sekret, peckanje, svrab i različite infekcije. Na njenu promenu mogu uticati brojni faktori, među kojima su seksualna aktivnost, trudnoća, menopauza i druge hormonske promene, pad imuniteta, korišćenje antibiotika, stres,… Takođe, korišćenje tampona, neodgovarajućih uložaka, sintetičkog donjeg veša i preuske odeće mogu da izazovu širenje bakterija, a tu su i agresivna sredstva za intimnu negu koja sadrže parfeme, sapun i druge štetne materije, kao i prečesto i nepravilno održanje intimne higijene.

Ukoliko dođe do promene u vaginalnoj flori, ono što može da pomogne jeste intimni gel protiv gljivica ili drugi slični proizvodi namenjeni rešenju konkretnog problema, mada je najbolje delovati preventivno i obezbediti vagini prirodnu kiselu sredinu koja neće dozvoliti patogenim organizmima da prouzrokuju štetu. Ovo je moguće jedino uz redovnu i pravilnu intimnu higijenu koja podrazumeva korišćenje tople vode za pranje i eventualno blagog sredstva za intimnu negu poput Vagisan losiona za intimno pranje spoljašnjeg dela genitalne regije sa ekstraktom kamilice koji umiruje kožu i čini je glatkijom. Redovna upotreba ovog losiona utiče na održanje prirodnog zaštitnog kiselog sloja, sprečavanje nadraženosti i iritacija kože, a time i infekcija, te vam intimni gel protiv gljivica neće biti potreban! Vagisan losion pogodan je za korišćenje čak i tokom trudnoće, za sve starosne grupe je, a bezbedan je i ukoliko se već lečite od vaginalnih infekcija, međutim – striktno vodite računa o tome da sapunica ne uđe u vaginu. Unutrašnje ispiranje vagine nije dozvoljeno, jer se tada pH vrednost vagine remetiti, pa je moguća i pojava infekcija! Takođe, nije preporučljivo ni često pranje – dovoljno je jednom dnevno prati genitalnu regiju da bi se održala njena čistoća.

Ukoliko primetite da vam se vaginalni sekret promenio (da se povećao, promenio boju i da ima karakterističan neprijatan miris), to je znak da imate neku upalu, infekciju ili polnu bolest, pa je potrebno otići kod ginekologa koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju i preporučiti intimni gel protiv gljivica ili drugi odgovarajuć preparat.

 

Šta možete učiniti ako se suočavate sa suvoćom vagine?

Tokom određenog perioda života, pojedine žene mogu se suočiti sa pojavom suvoće vagine. Ovo iskustvo je prilično nelagodno, s obzirom da suvoća vagine može prouzrokovati osetljivost, bolne seksualne odnose, peckanje i svrab, te ove iritacije pogoduju i stvaranju infekcija. Jedan od uzroka za pojavu suvoće vagine jeste smanjen nivo ženskog hormona estrogena, koji je zadužen za podmazivanje vaginalnih zidova, vaginalnu kiselost i elastičnost. Na smanjenje estrogena mogu da utiču zračenje, hormonske terapije i hemoterapija, zatim menopauza, trudnoća, dojenje i druge hormonske promene, kao i korišćenje određenih lekova.

Ono što možete učiniti protiv suvoće vagine jeste da koristite preparate koji će ublažiti neprijatnosti nastale usled ove pojave. Jedna od njih je Vagisan krema – iskustva govore da je ovo jedna od najboljih izbora za žene koje imaju ovaj problem. Vagisan hidratantna krema je prva krema bez hormona i ima dvostruki efekat – umiruje i pruža osećaj vlažnosti vaginalnoj i spoljašnjoj genitalnoj regiji.

Kada je u pitanju Vagisan krema, iskustva su pozitivna, jer osim što je na bazi vode, sadrži i mlečnu kiselinu i lipide sa umirujućim sastojcima. Takođe, nepostojanje hormona u ovoj kremi pogoduje i ženama koje su na hormonskoj terapiji. PH vrednost kreme je 4,5 što pogoduje održanju prirodne kiselosti vagine, a redovna primena sprečava pojavu iritacija i upalnih procesa koje može da izazove suvoća. Može da se koristi čak i pre seksualnih odnosa, pa i tokom pokušaja začeća, jer ne utiče na pokretljivost spermatozoida, što još jednom potvrđuje da kada se pomene Vagisan krema – iskustva mogu biti isključivo najbolja! Potražite svoju idealnu kremu i sredstva za intimnu negu na sajtu www.msfpharm.com.

Ostavite odgovor