Vodič za kožu bez pega: Kako se rešiti hiperpigmentacije

Vodič za kožu bez pega: Kako se rešiti hiperpigmentacije

Da li ste ikada primetili tamnije mrlje na vašoj koži koje se često nazivaju hiperpigmentacija? Nemojte se brinuti, niste sami. Hiperpigmentacija je zapravo normalna reakcija kože na određene faktore kao što su sunce, hormonske promene ili upale. Iako ova pojava nije štetna po zdravlje, može biti izvor frustracije za one koji se žele osloboditi neujednačenog tena.

Svi smo se, barem jednom, suočili sa nekom formom hiperpigmentacije. Bilo da se radi o sitnim tačkicama, većim mrljama ili tamnijim područjima, ova pojava može uticati na našu samouverenost i opšti izgled kože.

Upravo zbog toga, u današnjem blogu posvetićemo se upravo ovoj temi. Istražićemo uzroke hiperpigmentacije, kao i najefikasnije strategije za njeno rešavanje. Zajedno ćemo razmotriti kako postići blistav i ujednačen ten, oslobađajući se neželjenih tamnih fleka i mrlja. Bez daljeg odlaganja, krenimo u otkrivanje tajni ove česte, ali rešive kožne pojave.

Šta je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija predstavlja pojavu svetlosmeđih do crnih promena boje kože, koje se obično pojavljuju od 40. godine života i često se smatraju prirodnim znakom starenja. Bez obzira da li se nalaze na licu, rukama ili drugim delovima tela, ove pigmentne promene često nazivamo „staračkim pegama“. Međutim, starenje nije jedini uzročnik pojave pega na licu i telu, već je to vrlo često i sunce. Pege nastaju kao rezultat nakupljanja melanina, pigmenta koji daje boju koži, a pojačano se javljaju kod osoba sa svetlijom kožom.

Koja je razlika između sunčevih i staračkih pega?

Hiperpigmentacija nastaje iz različitih razloga, pri čemu dugotrajno izlaganje suncu igra ključnu ulogu. Osim toga, hormonski faktori i genetska predispozicija mogu takođe doprineti pojavi ovog problema. Razumevanje kako dolazi do promene boje kože podrazumeva razlikovanje između lentigina senilisa (staračkih pega) i lentigina solarisa (sunčevih pega).

Evo najvažnijih razlika:

 • Lentigines seniles (staračke pege): Tokom vremena, žućkasti pigment lipofuscin, poznat i kao pigment starenja, taloži se na površini epidermisa, što može delimično izbledeti kožu na određenim mestima. Ovaj proces je prirodan deo starenja kože, ali izloženost UV zracima i oksidativni stres mogu ga ubrzati.
 • Lentigines solaris (sunčeve pege): Kada je koža izložena sunčevoj svetlosti, počinje proizvodnju melanina radi zaštite. Godinama izlaganja suncu može dovesti do prekomerne proizvodnje melanina, što rezultira nakupljanjem pigmenata i pojavom tamnih fleka na koži.

Hiperpigmentacija na licu – Šta je uzrokuje?

Hiperpigmentacija na licu često predstavlja izazov koji mnogi od nas susreću. Nastaje kao rezultat različitih faktora i može se manifestovati na različite načine, poput tamnih mrlja, fleka ili neujednačenog tena. Glavni uzroci hiperpigmentacije na licu mogu biti višestruki, a razumevanje ovih uzročnika ključno je za efikasno lečenje i prevenciju.

 1. Izlaganje suncu: Sunčeva svetlost sadrži štetne UV zrake koji podstiču proizvodnju melanina u koži. Dugotrajno izlaganje suncu, bez adekvatne zaštite, može dovesti do prekomerne proizvodnje melanina i stvaranja tamnih mrlja na licu.
 2. Hormonalne promene: Hormonske fluktuacije, poput onih tokom trudnoće, menopauze ili uzimanja oralnih kontraceptiva, mogu uticati na ravnotežu melanina u koži i doprineti pojavi hiperpigmentacije.
 3. Povrede na koži ili upale: Povrede, ožiljci od akni ili druge upalne kožne bolesti mogu aktivirati procese koji dovode do prekomerne proizvodnje melanina, rezultirajući hiperpigmentacijom na mestu povrede.
 4. Genetika: Genetska predispozicija takođe može odrediti podložnost pojedinca hiperpigmentaciji. Osobe sa predispozicijom za tamnjenje ili s nekim genetskim varijacijama mogu biti sklonije ovom problemu.
 5. Lekovi ili kozmetika: Neke supstance u kozmetičkim proizvodima ili lekovima mogu izazvati iritaciju ili fotosenzitivnost kože, što može dovesti do pojave hiperpigmentacije.

Kako se rešiti hiperpigmentacije na licu?

Rešavanje hiperpigmentacije na licu može biti izazovno, ali uz pravilne strategije i tretmane, moguće je postići značajno poboljšanje u izgledu kože. Evo nekoliko efikasnih načina kako se rešiti hiperpigmentacije na licu:

 • Korišćenje specijalizovane kozmetike – Postoje različite kreme, serumi i losioni koji sadrže sastojke poput butil rezorcinola, kodžik kiselina, ekstrakta sladića i vitamina C, koji mogu pomoći u smanjenju proizvodnje melanina i izbeljivanju tamnih mrlja na koži. U našem shopu možete pronaći takav  – Neostrata Pigment Lightening Gel, koji služi za izbeljivanje tamnih fleka.
 • Redovna zaštita od sunca – Redovna upotreba kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom (SPF) ključna je u prevenciji i lečenju hiperpigmentacije. Zaštita od štetnih UV zraka pomaže u sprečavanju dodatnog oštećenja kože i sprečava dalje tamnjenje mrlja.
 • Kozmetički tretmani – Profesionalni tretmani poput hemijskih pilinga, mikrodermoabrazije, laserske terapije ili IPL (intenzivna pulsirajuća svetlost) mogu biti efikasni u uklanjanju tamnih mrlja i promovisanju regeneracije kože.
 • Upotreba prirodnih lekova: Neke prirodne supstance poput ekstrakta aloje vere, ekstrakta sladića ili ulja ruže mogu imati izbeljujuće i umirujuće svojstvo na koži, pomažući u smanjenju hiperpigmentacije.
 • Redovna nega kože – Održavanje kože hidriranom i zdravom može pomoći u prevenciji i lečenju hiperpigmentacije. Redovno čišćenje, hidratacija i upotreba blagih proizvoda za negu kože mogu pomoći u očuvanju zdravog tena.

Neostrata kozmetika pomaže u borbi sa hiperpigmentacijom

U prethodnom segmentu smo pomenuli samo jedan proizvod, iz Neostrata kozmetičke porodice, koji se efikasno bori sa hiperpigmentacijom. Međutim, u njihovom asortimanu možete pronaći i druge proizvode koji se efikasno bore sa ovim problemom i koži vraćaju njen prirodni sjaj. Zapamtite, hiperpigmentacija je rešiv problem ukoliko imate saveznika koji zna da se bori sa njim. Vi imate Neostrata proizvode i vaš MSFPHARM, koji vam zajedno pomažu u ovoj borbi za ten bez fleka i pega.