Pobedite akne kod odraslih: Kako do čiste kože na licu?

Pobedite akne kod odraslih: Kako do čiste kože na licu?

Akne na licu se javljaju u raznim periodima života i 20% svetske populacije se bori sa ovim zdravstvenim i estetskim problemom. Uprkos činjenici da svi znamo nekog ko se u odrasloj životnom dobi bori sa aknama, većina ljudi i dalje misli da su akne problem koji se javlja samo u pubertetu. Šta utiče na pojavu akni kod odraslih, koja su to nepoželjna ponašanja koja mogu pogoršati stanje kože i na kraju kako negovati kožu sklonu aknama– na sva ova pitanja pronađite odgovor u našem blogu.

Uzroci nastanka bubuljica kod odraslih

Prvo hajde da definišemo na koga mislimo kada objašnjavamo pojavu akni kod odraslih. To su svi oni koji su izašli iz puberteta. Dakle, to su prvenstveno mladi u dvadesetim i tridesetim godinama, ali i stariji od toga, jer se akne javljaju i u četrdesetim. Ako se i vi borite sa ovim problemom, važno je da znate kako on nastaje i koju su faktori koji negativno utiču na njihovu pojavu. A sa vama u nastavku delimo najčešće razloge.

Masna koža kao uzrok bubuljica na licu

Masna koža na licu i stvaranje crvenih, potkožnih bubuljica su vrlo usko povezani. Sigurno ste čuli za pojam sebuma i kako njegovo prekomerno lučenje utiče na stvaranje bubuljica. Da, upravo je sebum odgovoran za masnu kožu, koja se stalno presijava i na pojedinim delovima ima izražene crvene, a ponekad i gnojne bubuljice.

Sebum je, ipak, potreban koži, jer je štiti od isušivanja usled vetra, hladnoće, ali i UV zračenja. Međutim, kada se on luči u većoj količini nego što je potrebno i kada lojne žlezde prekomerno rade, onda nastaju akne.

Akne su posledica zapušavanja pora prekomernom količinom sebuma, koji nema gde da ode, i meša se sa bakterijama, što za posledicu ima upalne procese na koži. Ovako iritiranoj, često bolnoj i pre svega crenoj koži treba lečenje i posebna nega.

Na našem sajtu možete pronaći liniju BIRETIX proizvoda, koja je posebno kreirana za sve one koji se dugo godina bore sa problemom akni. Nešto kasnije ćemo detaljno predstaviti proizvode ovog brenda.

Nepravilna ishrana kao uzročnik akni kod odraslih

Masna hrana i rafinisani šećeri utiču na hormone koji aktiviraju rad lojnih žlezda. Koža postaje previše zasićena sebumom i akne su, zatim, sledeći neminovni korak. Često se dešava da potpuno zaboravimo koliko zdrava ishrana ima uticaja na izgled naše kože. No, jedan pogled na nju nam može biti dovoljan da poželimo da promenimo navike.

Umesto slatkiša sa industrijskim šećerom, izaberite voće, a umesto mlečnih proizvoda, izaberite biljne alternative. Posebno se pazite kombinacije mleka i šećera, u mlečnoj čokoladi na primer, jer oni zajedno uništavaju imunitet kože (usporavaju stvaranje proteina) i čine je podložnijom bakterijama.

Stres uzrokuje stvaranje akni

U današnje vreme, stres je uzročnik mnogih bolesti, pa je to nažalost slučaj i sa aknoznom kožom. Istraživanja pokazuju da su mladi u dvadesetim godinama posebno izloženi stresu i da se to jasno može videti na njihovoj koži. A kako tačno stres utiče na kožu lica i koji mehanizam dovodi do pojave bolnih, crvenih bubuljica?

Kada ste pod stresom ili pod konstantnim pristiskom zbog nečega, cirkulacija je ubrzana. Prvi simptomi, na osnovu kojih možete videti da je vaš organizam pod uticajem stresa, su ubrzano kucanje, odnosno lupanje srca i nervoza. Upravo je stres taj zbog koga se aktiviraju žlezde i počinje lučenje adrenalina i kortizola.

Ovi hormoni ubrzo dolaze do drugog sloja kože i aktiviraju ćelije koje luče proteine. Ipak, usled stresa ne dolazi do formiranja jakog i zdravog kolegena, već nastaju male ćelije proteina koje remete rad lojnih žlezda. Odatle potiče višak sebuma koji dalje zapušava pore i od toga kreće upalni proces na koži.

Pravilna nega kože lica rešava problem akni kod odraslih

Kada je nega odrasle kože lica u pitanju, jako je važno da naučite koji sastojci prijaju vašem licu, a koji ne. Jaka sredstva za čišćenje lica mogu biti vrlo agresivna za kožu i doneti negativne posledice nakon njihove upotrebe. Zato, izbegavajte preparate sa alkoholom, jer oni isušuju kožu. Zatim proizvodi sa veštačkim bojama i mirisima, takođe nisu dobri za vašu kožu, jer oštećuju njenu zaštitnu barijeru.

Biretix kozmetika- najbolji saveznik u borbi protiv akni kod odraslih

Naša preporuka za svakodnevno čišćenje kože lica, ujutru i uveče, je Biretix Cleanser. Ovaj pročišćujući aktivni gel pogodan je za umivanje, jer svojom blagom formulom utiče na uklanjanje viška masnoće i smanjenje širenja bakterija na površini kože. A kada je nega i obnavljanje kože sklone aknama, nakon retinoidnih tretmana, u pitanju- tu je onda najbolje koristiti Biretix Isorepair krem. Ova krema, uz pomoć hijaluronske kiseline, vitamina E i ceramida, pomaže u regeneraciji kože i smanjuje iritaciju.

Ukoliko ste u potrazi za odličnim preparatom koji će aktivno delovati na tragove i ožiljke, koji ostaju nakon akni, onda je Biretix Tri Active Gel najbolje rešenje za vas. Ovaj gel deluje na smanjenje fleka i nepravilnosti na koži odraslih, tako što pomaže u kontroli sebuma, poboljšava teksturu kože i aktivno deluje na ožiljke.

A za sve one situacije kada nam se pojavi neka velika bubuljica, na koju treba odmah delovati, tu je Biretix Focus Gel. On ciljano deluje na mesto gde se pojavilo crvenilo, odnosno bubuljica, tako što svojim aktivnim sastojcima smanjuje njenu veličinu, otok i crvenilo. Još jedna prednost ovog preparata je u tome što se može nanositi, kako na čisto lice, tako i na lice na kome je već naneta šminka.

Za kraj, proverite ponudu Biretix proizvoda na našem sajtu, i uz popust od 15% kupite proizvode koji garantovano donose odlične rezultate u borbi sa aknama kod odraslih.